I GP idag – ”Vi vill inte knarka – hjälp oss!”

Övergivna, besvikna och rädda. Efter GP:s granskning av de svarta medicinerna på gatan har reaktionerna strömmat in. Nu vädjar personer med beroendeproblematik om hjälp från myndigheter.

fter granskningen har reaktionerna strömmat in till GP från människor som själva, eller vars bekanta, köper läkemedel på gatan. Många är förtvivlade och vill ha hjälp.
– Beroendevården har inte fungerat på flera år. Folk söker men kommer inte in. Det finns en anledning att vi med beroendeproblematik hamnat här. Vi vill inte knarka – hjälp oss i stället! säger en kvinna som ringt in till GP. Hon berättar att hon möter många ute på gatan som är i samma situation.

En annan som hört av sig är Veronika. Hennes son blev efter studenten svårt beroende av ångestdämpande mediciner och bor nu hemma hos sina föräldrar.
– Vi har sökt hjälp via socialtjänsten. För bara några dagar sen fick vi besked att han inte kunde komma in på det boende med beroendeinriktning han sökt. När sonen fick beskedet fick han panikångest och tog en överdos, säger Veronika.
Många som hört av sig betonar att de lever helt vanliga liv – med både jobb, familj och hus. En av dem är Anna. Hon är i 30-årsåldern och berättar att hon är högskoleutbildad och bor i ett fint villaområde i Göteborg med två små barn. Men vad hennes omgivning inte vet är att hon länge varit beroende av starka mediciner efter en olycka där hon skadade ryggen.

– En läkare skrev ut Tramadol till mig och sa att jag kunde ta hur mycket jag ville. Jag fick ut 400 tabletter på en gång. Efter det blev jag svårt beroende. När jag slutade få läkemedel från vården började jag köpa preparat via nätet för att bli av med smärtan, säger Anna.
Även Anna säger att hon nekats hjälp – av Sahlgrenskas beroendevård.
– De sa att jag saknar dokumenterat missbruk och att de därför inte kan hjälpa mig. Det hade inte gått tillräckligt illa för mig än. Istället hänvisade de mig till socialtjänsten, säger Anna.

Läs hela artikeln i GP