SVT – Polisen genomför räd i Christiania

Köpenhamnspolisen genomförde under fredagseftermiddagen en större razzia mot droghandeln i stadsdelen Christiania i den danska huvudstaden.

Flygfotobilder från danska TV2 visar många poliser i rörelse i området. Operationen drog igång vid lunchtid på fredagen och 14-tiden hade 17 personer gripits och omkring 30 haschbodar rivits. Tillslaget ska ha gått förhållandevis lugnt till, enligt DR.

Tanken är att aktionen ska bidra till att stävja den organiserade brottsligheten och få stopp på den öppna handeln med hasch, skriver polisen i ett pressmeddelande som gick ut i samband med tillslaget.

Den så kallade Pusher Street – den gågata i Christiania där merparten av cannabisförsäljningen sker – har under många år varit ett centrum för stadens cannabisförsäljning.

Del av större insats

Tillslaget utgår som en del i en större insats som går under namnet ”Operation norrsken”. 76 personer har redan åtalats i de rättsliga efterspelen, uppger Jyllands-posten.

Sedan 2012 har en särskild grupp inom den danska polisen – Task Force Pusherstreet – arbetat med att bekämpa den olagliga cannabisförsäljningen på Pusher Street vars intänker köpenhamnspolisens vice polischef Poul Kjeldsen uppskattar till en miljard kronor årligen, uppger Jyllans-posten.

Till hela inslaget på SVT