PROGRAM FÖR UTBILDNINGSDAGEN I KARLSTAD 26/3 2019


Karolinen konferens, Våxnäsgatan 10

Moderator: Sven Alhbin
08.15-09.00
Incheckning & frukostfika
09.00-10.00Moderator Sven Alhbin inleder med information om dagen och fortsätter sedan med
Narkotikaflödet i landet kopplat till gäng och organiserad brottslighet
10.00-10.05Paus, bensträckare
10.05-11.00Preparatkännedom samt Narkotikasituationen lokalt och nationellt
Användandet av narkotika och andra liknande droger ökar sedan flera år, både här i Sverige och i omvärlden. Men hur utbrett är problemet, vilka är användarna och vilka preparat förekommer på marknaden? Vilka trender kan vi se? Vi får en bild av såväl den nationella som den lokala situationen av Gunnar Hermansson och Sven Alhbin med biträde av en polis från Karlstad.
Även fördjupade kunskaper om utvalda preparat, tecken och symtom utlovas i föreläsningen.
11.00-11.10Paus, frukt
11.10-12.00Anabola steroider – farlig quickfix
Anabola steroider AAS har för vissa män och även kvinnor blivit en genväg till en statuskropp – en quickfix för den utseendefixerade. Men vad är det man stoppar i sig och injicerar i sin kropp?
Allvarliga biverkningar som varit kända i mer än 30 år verkar inte avskräcka. Dessutom är AAS-användande lika olagligt som narkotika.
Gunnar Hermansson har följt AAS-marknaden i 25 år och är även medförfattare till böcker i ämnet.
12.00-13.00Lunch
13.00-14.15Energidrycker-en hälsofara?
Med intensiv marknadsföring har energidrycker blivit populära bland barn och ungdomar. Dryckerna innehåller flera uppiggande substanser och kan medföra vissa hälsorisker. Marie Clasgård går igenom frågor om innehåll, biverkningar, åldersgräns och skillnader på energidrycker och sportdrycker. Ska de säljas/användas på skolor och idrottsanläggningar? Ska vi använda energidrycker i vår förening/skola i samband med fysisk aktivitet? Energidrycker och alkohol?
14.15-14.35Eftermiddagsfika
14.35-15.45Från utsatthet och gängkriminalitet till yrkesverksam och förebild
Catherine Gardell hade trygga hemförhållanden men utsattes för grova kränkningar i skolan med självskadebeteende som följd. Hon sökte även kickar genom sådant som verkade spännande och farligt och drogs snart in i gängmiljö, in i en värld full av droger och våld – först utan att själv delta i deras aktiviteter. Sedan eskalerade det men hon kunde länge gå under polisens radar som ”oskyldig tjej”. Efter en vändpunkt har hon använt sina erfarenheter till att på professionellt sätt jobba med ungdomar med psykosociala problem och normbrytande beteende i sin hemstad Linköping.
15.45-16.00Frågor, avrundning, avslutning. Tack och på återseende!
För mer information, ring 031-797 79 55 eller maila: info@snpf.org
Sven Alhbin
Moderator Sven Alhbin, fd ordförande i SNPF och pensionerad chef för Länskriminalpolisen i Västra Götaland med mångårig erfarenhet av narkotikabrottslighet och gängkriminalitet. Sven ger en översikt över narkotikasituationen och gängproblematiken i ert närområde och nationellt.
Gunnar Hermansson
F.d. kriminalinspektör vid Rikskriminalpolisen och polisens expert på anabola steroider och narkotikaklassade läkemedel på den illegala preparatmarknaden.
Numera droginformatör och sedan mer än tio år även verksam som chefredaktör för Svenska Narkotikapolisföreningens tidskrift.
Marie Clasgård
Ordförande och grundare till Stiftelsen Sportfront mot droger, våld och rasism. De arbetar förebyggande mot våld och droger i samhället. Hon har lång erfarenhet som leg. pedagog med förebyggande och främjande arbete i skolan och idrotten. Tidigare samordnare för drogförebyggande arbete i Mobilisering mot Narkotika. Har ett stort engagemang för alla barns rätt att växa upp i vålds- och drogfria miljöer.
Catherine Gardell
Född 1987 i Indien och kom till Sverige, Linköping 1988 till en familj full av kärlek och trygghet. Trots detta vändes hennes liv till en mångårig resa genom utsatthet och kriminalitet, dock utan att fastna i drogmissbruk. Idag är hon gift och har bildat familj och har sedan hon lämnade sitt gamla liv jobbat på behandlingshem, SiS- hem, inom öppenvård, skola och brottsförebyggande arbete.