PROGRAM FÖR UTBILDNINGSDAGEN I MALMÖ 17/3 2022


Folk Mat & Möten, Olof Palmes plats 1

Moderator: Lennart Karlsson
08.15-09.00Incheckning & frukostfika
09.00-10.00Moderator Lennart Karlsson inleder med att presentera Svenska Narkotikapolisföreningen, dagens program och hålltider samt läget i regionen, landet. Det blir även information om den nya kunskapsportalen som SNPF lanserat under året som gått.
10.00-10.10Paus, bensträckare
10.10-11.00Varför förbjöds cannabis – och hur kan den då säljas som ”medicin”?
Pelle Olsson, vetenskapsjournalist och författare till en rad böcker och skrifter om cannabis, berättar om drogens historia och varför den blev förbjuden. Han presenterar också de senaste forskningsrönen om skadeverkningar och medicinsk användning. Vi får även inblickar från andra länder som legaliserat bruk och nu börjat se konsekvenserna i samhället.
11.00-11.10Paus, frukt
11.10-12.00Kristalliserat metamfetamin-ett ökande problem?
Ice, Crystal-Meth, T, Tina. Kristalliserat metamfetamin har många olika namn. Många känner till drogen genom den populära serien ”Breaking Bad”. Men vad känner du till om drogen i verkligheten? Hur vanlig är den i Sverige? Hur ser den ut? Vilka är det som använder den? Den här föreläsningen med moderatorn och narkotikapolisen Lennart Karlsson kommer att ge er nya kunskaper beträffande ett preparat som ökar i förekomst.
12.00-13.00Lunch
13.00-13.50Tidig upptäckt, samverkan
Cannabis, trauma och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar - hur kan vi förklara samband och konsekvenser? Agneta Björck föreläser här om tidig upptäckt och samverkan utifrån olika förutsättningar att få stöd och hjälp. Hon går även igenom bemötande och strategier för att nå fram.
13.50-14.00Paus, bensträckare
14.00-14.455 miljoner steg från Norrköping till Fisterra
Viktor Jinnevång hade nått botten. Hans liv var inte bara kantat utan även genomsyrat av droger, kriminalitet och en livsstil som var direkt förödande.
Men en dag bestämmer han sig plötsligt för att gå; bort från det gamla livet i Västerås och mot Norrköping som blir den stad där hans liv vänder.
I sökande efter sin nya identitet beslutar sig Viktor för att vandra 3645 km till Fisterra i Spanien. Dokumentären 5 miljoner steg som går att se på SVT beskriver en fängslande berättelse om vandringen som vi kommer få ta del av direkt på plats.
14.45-15.15Eftermiddagsfika
15.15-15.50Forts 5 miljoner steg...
15.50-16.00Frågor, avrundning, avslutning. Tack och på återseende!
För mer information, ring 031-797 79 55 eller maila: info@snpf.org
Lennart Karlsson
Kriminalkommissarie i Stockholm, flitigt anlitad föreläsare, ofta medverkande i tv och andra medier när det gäller narkotikafrågor samt inte minst ordförande i Svenska Narkotikapolisföreningen.
Pelle Olsson
Sjuksköterska i grunden och har jobbat bl a inom akutsjukvård och narkomanvård. Är idag vetenskapsjournalist med narkotika som specialitet, som besökt och gjort omfattande reportage från andra länder, senast från Vancouver, Kanada. Han har bl a skrivit böcker som "8 myter om cannabis" och "Big Marijuana".
Agneta Björck
Erfaren föreläsare som arbetat som sjuksköterska inom beroendevård, psykiatri, kriminalvård, socialtjänst i mer än 30 år. Utbildar och handleder utifrån lågaffektivt förhållningssätt, autonomistödjande pedagogik, MI, ACT, Self compassion, Samsjuklighet med fokus beroende, neuropsykiatri, trauma från vaggan till graven. Cannabis, tonårshjärnan och risker, konsekvenser är ett viktigt område.
Viktor Jinnevång
En inspirerande föreläsare som genom egna erfarenheter kan beskriva verkligheten så att man förstår. Genom sin egen resa från tungt missbruk till blivande lärare kan han ge en inblick i den process som många missbrukare går igenom i sin resa mot drogfrihet.
Viktors drivkraft är att visa på̊ möjligheter och motivera andra till att bli sitt bästa jag.

Våra medlemmar tillhör: